Toitumine

Mida tähendab tervislik toitumine?

Normaalne ja tervislik on süüa siis, kui kõht on tühi ja lõpetada söömine, kui kõht on täis. Sobiv kogus on erinevatel inimestel ja ka erinevatel eluetappidel erinev. Lisaks on normaalne süüa kõiki toidugruppe – rasvu, süsivesikuid ja valke. Ükskõik, millise toidugrupi kõrvale jätmine võib mõjuda halvasti. Tervislik ja normaalne toitumine ei tähenda, et pead loobuma toitudest, mis sulle maitsevad. Kui sulle maitseb šokolaad, söö seda mõistlikus koguses.

Toitumise „Kümme käsku“

Söö mõnuga

Väga tähtis on söömisel hea emotsionaalne õhkkond. Ära räägi halbu sündmusi lauas, ära kiirusta, söö istudes. Kõigepealt söö silmadega, ära vaata samal ajal televiisorit.

Söö regulaarselt

Organism hoiab veresuhkru ühel tasemel teatud kellaaegadel. Soovitav on süüa iga 3-3,5 tunni tagant. Söö siis, kui tunned nälga! Ära sunni, kui ei taha süüa.

Söö võimalikult palju värsket

Juur-, puu-ja kaunviljad, terad jne. on väga väärtuslikud organismile. Värske annab vitamiine, abistab seedimist, aitab kehakaalu säilitada normi piires.

Söö vähemalt 5 korda päevas puu-ja köögivilju

NB! Tea, et toortoit seedib aeglasemalt kui hautatud jt. Toit peab sisaldama 7 komponenti. Väga tähtsad on : valgud, rasvad, süsivesikud, vitamiinid, mineraalained, kiudained ja vesi. Joo toidu kõrvale vett. Päevas peaks tarbima 1,5 1 vett .

Tarbi rasvu mõõdukalt

Toiduainetes on tavaliselt vähemalt 55% varjatud rasvu (näiteks paljud ameeriklased viskavd ära ka grillkananaha, sest naha all kolesterool ja rasv). Eelista taimeõlisid.

Hinda valke

Valgud on rakkude ehitusmaterjaliks ja organism vajab kogu aeg materjali kasvamiseks. Taimsed valgud esinevad juur- ja puuviljades, loomsed piimas, munas, lihas jne.

Ole ettevaatlik süsivesikutega ja vali neist “parimad”

Süsivesikuid leidub puu-ja juurviljades, leivas, saias, vees, mees, suhkrus, jahutoodetes, makaronides, maiustustes, kookides, kreemides, mahlades jne.

Mineraalaineid võib vaja olla ainult mikrogramme

Unehäired jalalihaste spasmidest võivad põhjustatud olla Ca-Mg puudusest! Mg leidub maapähklites, karedas joogivees, lihvimata riisis, tomatis, täisteratoodetes, kartulis. Ca leidub munakoortes, piimas jne. K leidub piimas, kartulis, hernes, rosinas, mustsõstras.

Rikasta menüüd

Osta ja katseta toidutegemisel uusi vilju. Toit olgu mitmekesine. NB! Väldi külma toitu ja jääga jooke, sest organismil on kõige lihtsam töödelda toasooja temperatuuriga toitu.

Toiduvalmistamine on KUNST

Maitseained pole pisiasjad, need panevad tööle meie süljenäärmed. Rikkalik sülg= hea toidu seedimine. Toiduvalmistajal võiks olla ettekujutus toidu kalorsusest ja keemilisest koostisest. Arvesta toidukomponentide omavahelist sobivust (näiteks ei soovitata piima segada teiste toiduainetega, seda võiks juua eraldi või koos magustoiduga).

Veel kasulikke linke: